Διεθνές Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Βελονισμού

Η πιο ουσιαστική προσφορά του Γιάγκου Καράβη υπήρξε η απόφαση να δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο βελονισμού στην Ελλάδα στα πρότυπα των αντίστοιχων Αγγλικών, Ιταλικών, Γαλλικών και Γερμανικών σχολών βελονισμού τις οποίες είχε επενειλλημένα επισκεφθεί. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού συνεργάσθηκε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ειρήνης και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ειρήνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (European Center for Peace and Development, University for Peace established by the United Nations - E. C. P. D.).

Από εδώ αρχίζει η ιστορία του Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Βελονισμού.
Ιδρυση:
Στις 31 Οκτωβρίου 1990 ιδρύεται το Διεθνές Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Βελονισμού. Είναι το προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Ιπποκράτειου Κέντρου Ελλάδος (Γιάγκος Καράβης, Μιλτιάδης Καράβης και Παναγιώτης Κοτιλέας) και του Ευρωπαικού Κέντρου Ειρήνης και Ανάπτυξης (E.C.P.D. - Negoslav Ostojic).

Υπεύθυνος εκπαίδευσης εκ μέρους του Ιπποκρατείου Κέντρου Ελλάδος, ορίζεται ο φυσίατρος Μιλτιάδης Καράβης και εκ μέρους της E.C.P.D. ο καθηγητής και διευθυντής γναθοχειρουργικής κλινικής του στρατιωτικού νοσοκομείου του Βελιγραδίου, ιατρός Antonje Skokjev, οι οποίοι υπογράφουν τη τελική συμφωνία. Ενας καινούργιος δρόμος ανοίγεται για το βελονισμό στην Ελλάδα.

Δεκαετία 1990 - 2000
Οι ιατροί Γιάγκος Καράβης, Χρήστος Ζαχαριάδης, Φιλήμων Ρώσσης, και Μιλτιάδης Καράβης μελετούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα Γαλλίας, Ιταλίας, Αγγλίας, Γερμανίας. Μετά από εξάμηνη επεξεργασία καταρτίζουν ένα αναλυτικό πρόγραμμα 300 ωρών εκπαίδευσης, συγκεντρώνουν και επανασυγγράφουν ένα πλούσιο υλικό διδασκαλίας (3 τόμοι) το οποίο εμπλουτίζεται με ότι σύγχρονο υπάρχει στον βελονισμό.

Η πρώτη εκπαιδευτική ομάδα:
Γιάγκος Καράβης: Εισαγωγική ομιλία, γενικές αρχές.
Φιλήμων Ρώσσης: Θεωρητικές αρχές Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής ιαι Βελονισμού.
Χρήστος Ζαχαριάδης: Θεραπευτικές αρχές. Παθολογία και Νοσολογία Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και Βελονισμού.
Μιλτιάδης Καράβης: Σύγχρονες θεωρίες δράσεως του βελονισμού. Διεθνής βιβλιογραφική ανασκόπηση. Neural Therapies. Θεραπείες πόνου.
Εφη Ξαρχάκου: Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και Βελονισμός. Πρακτική εξάσκηση.
Θάλεια Κριτίδου: Laser και βελονισμός. Ωτοβελονισμός. Πρακτική εξάσκηση.

Γραμματεία:
Μπρούνα-Αριέττα Κουρκουλάκου,
Κυριακή Δημητρακοπούλου.

Αλκμάνος 2, 11528, Ιλίσια, τηλ.: 7220542, 7293345
Fax.: 7293345 E mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πόροι και Διαχείρηση:
Το Διεθνές Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Βελονοθεραπείας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Η δημιουργία της υποδομής του κέντρου έγινε από τους ιδρυτές και σήμερα, με κύριους πόρους τα δίδακτρα των ιατρών που παρακολουθούν το πρόγραμμα εκπαίδευσης, η σχολή εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις στους διδάσκοντες και αναπτύσσεται.

Υποτροφίες:

Με την υποστήριξη του Διεθνούς Κέντρου Βελονοθεραπείας, μέσω ειδικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας έχουν χορηγηθεί σε ιατρούς απόφοιτους του κέντρου μας, τρεις υποτροφίες σε κολλέγια Παραδοσιακής Ιατρικής της Κίνας.
Α. Τηλικίδης, Ι. Φερούκας, Ι. Κάζαλη.
Κυβερνοχώρος:
Η σχεδίαση ιστοσελίδας στο internet από το στρατιωτικό ιατρό, ειδικό ογκολόγο Χ. Καρανικιώτη, απόφοιτο του Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Βελονισμού. Θεωρείται σταθμός για την ιστορία του βελονισμού στην Ελλάδα.

Τον Απρίλιο του 1996, ο Χ. Καρανικιώτης, με τη βοήθεια του εργαστηρίου ιατρικής πληροφορικής της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης άρχισε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προβολής του Ελληνικού ιατρικού βελονισμού στο internet (med.auth.gr).

Στις ηλεκτρονικές αυτές σελίδες συναντά κανείς την πληρέστερη ίσως συλλογή links (παραπομπών) σχετικά με το βελονισμό ΄΄Acupuncture Internet Resources΄΄ στα Αγγλικά και ΄΄Ο Βελονισμός στο internet΄΄ στα Ελληνικά. Επίσης, στη σελίδα ΄΄Hellenic Medical Resources΄΄ στα Αγγλικά και ΄΄Ελληνικές Ιατρικές Σελίδες΄΄ στα Ελληνικά, θα βρούμε συγκεντρωμένες όλες τις ιατρικές σελίδες.
Στις σελίδες του περιλαμβάνονται:

  • Ερευνητικές εργασίες καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων βελονιστών.
  • Πληροφορίες από τον χώρο του βελονισμού στην Ελλάδα.
  • Θέματα κτηνιατρικού βελονισμού.
  • Βιβλιογραφία.
  • Αγορές αναλώσιμων υλικών βελονισμού.
  • Από το καλοκαίρι του 1997, οι ΄΄ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ΄΄ φιλοξενούν επίσημα και το Διεθνές Συμβούλιο Ιατρικού Βελονισμού (International Council of Medical Acupuncture and Related Techniques, ICMART), με 2.500 χιλιάδες εργασίες για τον βελονισμό, 25.000 επισκέπτες ετησίως και αναλυτική παρουσίαση όλων των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών: της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού και της Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού Βορείου Ελλάδος.