Ιστορία Βελονισμού

Ο Βελονισμός στην Ελλάδα

Οι πρώτοι Ελληνες ιατροί που εφάρμοσαν τον βελονισμό ήταν οι Κωνσταντίνος Τράγκας (+ 1981) και ο σύγχρονος του Γεώργιος Βουλπιώτης (+ 1980). Η τιμή της συστηματικής εφαρμογής και διάδοσης του βελονισμού στον ελληνικό χώρο ανήκει στον ιατρό παθολόγο – παιδίατρο Γιάγκο Μ. Καράβη (+ 1996).

Ο Γιάγκος Καράβης, thumb3 πρωτοπόρος, ανήσυχος, μαχητικός και υπέρμαχος των μεθόδων της αφαρμάκου ιατρικής υπήρξε πρόεδρος των Ελληνικών Εταιρειών Βελονισμού της Ελλάδας για περισσότερα από 20 χρόνια και μέλος του Δ.Σ. διεθνών εταιρειών βελονισμού (SIA). Ασχολήθηκε με την διάδοση και εφαρμογή του βελονισμού μέχρι το τέλος της ζωής του και πρόσφερε γόνιμο έργο εδραιώνοντας την ιδέα του βελονισμού τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στον ιατρικό κόσμο.

 


Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού

Ο Γιάγκος Καράβης ίδρυσε το 1973 το πρώτο κέντρο Ερευνας και Εφαρμογής Βελονισμού Ελλάδος, δημοσίευσε το 1973 τη πρώτη πραγματεία με τίτλο ΄΄Ο Βελονισμός στο πλαίσιο της όλης ιατρικής΄΄ και ίδρυσε το 1975 επιστημονικό σωματείο με την επωνυμία ΄΄Ελληνική Εταιρεία Βελονοθεραπείας΄΄ (Αρ. Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών Αρ.: 1149/21 – 4 – 75) με σκοπό την επιστημονική διάδοση της θεραπευτικής του βελονισμού στον ιατρικό κόσμο.Σκοπός του παραπάνω σωματείου ήταν η διάδοση της θεραπευτικής του βελονισμού στον ιατρικό κόσμο. Μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ήταν οι :

Πρόεδρος Γιάγκος Καράβης, παθολόγος,

Αντιπρόεδρος:     Σκεύος Πικραμένος, οδοντίατρος,

Γ. Γραμματέας:   Χρήστος Βούρδας, νευρολόγος-ψυχίατρος

Μέλη:                  Καίτη Μαλτεζοπούλου, μικροβιολόγος

Δημήτρης Αναγνώστου, οδοντίατρος. 

Ετσι, δημιουργήθηκε ο πυρήνας απ΄όπου διαδόθηκε ο βελονισμός σε όλη την Ελλάδα με διαλέξεις, σεμινάρια, συνέδρια, συνεργασίες με κέντρα του εξωτερικού και εκπόνηση προγραμμάτων συστηματικής εκπαίδευσης thumb4 thumb5

Η Ελληνική Εταιρεία Βελονοθεραπείας αποτέλεσε τον πρόδρομο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού.

Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1992 (αρ πρωτοδικείου 2204/1992). Μέλη της Εταιρείας μπορεί να είναι ιατροί, οδοντίατροι και κτηνίατροι οι οποίοι διαθέτουν thumb6ποιστοποιητικά εκπαίδευσης στον βελονισμό. Ο ελάχιστος χρόνος εκπαίδευσης πρέπει να είναι 300 ώρες. Σκοποί της εταιρείας είναι η μελέτη, η προαγωγή και η διάδοση του βελονισμού στην Ελλάδα στα πλαίσια της ιατρικής επιστήμης.

Το πρώτο  Διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού αποτελούνταν από τους

Πρόεδρος:Χ. Ζαχαριάδης

Αντιπρόεδρος:   Σ. Δοξάκης

Γ. Γραμματέας: Μ. Καράβης

Ταμίας: Ε. Ξαρχάκου

Σύμβουλος: Θ. Κριτίδου

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ιατρικού Βελονισμού ICMART (International Council of Medical Acupuncture and Related Techniques). Εκπρόσωπος και μόνιμο μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της ICMART είναι ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού φυσίατρος Μιλτιάδης Καράβης.

 

Η θέση της Ελληνικής πολιτείας.

Η Ελληνική Πολιτεία με αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων "...δέχεται τον Βελονισμό ως μία μέθοδο θεραπείας η οποία εφαρμόζεται μόνο από ιατρούς..." (Αρ. Πρωτ. Υ7/οικ./4270/25-6-96), και συμπληρώνει ότι "...η εφαρμογή του Βελονισμού πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ιατρούς που διαθέτουν εμπειρία και έχουν εκπαιδευθεί στη Βελονοθεραπεία..." (574/Α4/1191/21-2-1980).

Οι αποφάσεις αυτές τιμούν τον ιατρικό κόσμο, διασφαλίζουν πλήρως τους Έλληνες ασθενείς που απευθύνονται στο Βελονισμό και βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τις αρχές και το καταστατικό της "Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού".

Ο πλουραλισμός στην υγεία μας αναγκάζει να μελετήσουμε την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την σχέση κόστους – θεραπευτικού οφέλόυς των μεθόδων που χρησιμοποιούμε με αυστηρά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες. Αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος προστασίας του ασθενούς ο οποίος αναζητά τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα με τις μικρότερες επιπτώσεις και τη δίκαια χρήση ΄΄σπάνιων΄΄ θεραπευτικών συστημάτων από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς. Το Διεθνές Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Βελονοθεραπείας με το εκπαιδευτικό και το μετεκπαιδευτικό έργο που επιτελεί τα τελευταια 20 χρόνια, συμβάλλει στην επιστημονική προσέγγιση και στη κατάλληλη εκπαίδευση των ιατρών στο βελονισμό.