Εκπαίδευση στο Βελονισμό

Το μέλλον, οι προοπτικές

New findings of the correlation between acupoints and corresponding brain cortices using functional MRI Z. H. Cho, 2670-2673, 1998, Vol 95, Nr 5, Proceedings of the National Academy of Sciences of the Unite States of America.

Από τις εργασίες του Cho και μετά, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την έρευνα στον βελονισμό. Φαίνεται ότι η χρήση νέων τεχνολογιών (fMRI, PET, MEG) ίσως επιτρέψει να ρίξουμε μια κρυφή ματιά στον εγκέφαλο εθελοντών και ασθενών πριν και μετά από βελονισμό. Η ιστορία έχει ενδιαφέρον:

Ο Cho είναι καθηγητής ακτινολογίας & νευρο-ψυχιατρικής στη Καλιφόρνια – Irvine. Είναι φυσικός και όχι γιατρός. Ήταν από τους βασικούς ερευνητές για τη κατασκευή του πρώτου μαγνητικού τομογράφου MRI (1976). Μια προσωπική περιπέτεια τον οδήγησε στην έρευνα για τον βελονισμό (1994). Σκέφθηκε ότι με τη βοήθεια της βιοιατρικής τεχνολογίας (fMRI, SPECT, PET, MEG, UDS), κάποια από τα μυστήρια του βελονισμού θα λυθούν. Περιέγραψε την έρευνα στους φοιτητές του και αυτοί δέχθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν στο «πείραμα» (1997). Η πρώτη δημοσίευση για τον βελονισμό μετά από fMRI έγινε στην Ακαδημία Ιατρικών επιστημών των HΠA το 1998. Αφιέρωσε το βιβλίο που προέκυψε (Neuroacupuncture) στους φοιτητές αυτούς.

Αυτό θα είναι το μέλλον της έρευνας στον βελονισμό. Η φωτογραφία είναι από την πρώτη αυτή δημοσίευση. Παραθέτω επίσης την πρόσφατη διαπίστωση Γερμανών Νευρο-ακτινοδιαγνωστών:

«…Η λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία και η PET παρέχουν τη δυνατότητα στους ερευνητές να παρατηρήσουν, σε πραγματικό χρόνο, περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια οξέος ή παρατεταμένου πόνου και να καταγράψουν τις διακυμάνσεις στη δραστηριότητα αυτή μετά από εφαρμογή βελονισμού…»

Nina Theysohn, M.D.,
Department of Diagnostic and Interventional Radiology and
Neuroradiology at University Hospital in Essen, Germany.

Μετά από μία επιτυχημένη και αυστηρά επιστημονική παρουσία στον ιατρικό χώρο, το Διεθνές Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Βελονισμού αλλάζει και εκσυγχρονίζεται.

Χρησιμοποιεί νέο διακριτικό τίτλο. Διαθέτει νέο καταστατικό και χαράσσει ανεξάρτητη πορεία. Συνεργάζεται με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, συμπορεύεται επιστημονικά με την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού, την Ιατρική Εταιρεία Βελονισμού Βόρειας Ελλάδας και την ICMART, αναπροσαρμόζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θέτει τη δική του σφραγίδα στο χώρο της έρευνας, της εφαρμογής και της προώθησης του βελονισμού.

Παράλληλα, προωθεί τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σε άλλους ανεξερεύνητους τομείς της Παραδοσιακής Ιατρικής και του Βελονισμού όπως τα βότανα, τη θεραπεία με μόξα, οργανώνει ειδικά σεμινάρια ωτοβελονισμού και κρανιοβελονισμού.

Η προσπάθεια όλων των συνεργατών του κέντρου είναι στραμένη στην επιστημονική προσέγγιση των ιατρικών θεμάτων. Η γνώση των δυνατοτήτων της κάθε ΄΄νέας΄΄ μεθόδου, οδηγεί στην ανεύρεση ορθών τρόπων εφαρμογής τους, στα πλαίσια - πάντα - της δικής μας ιατρικής και των σύγχρονων αναγκών.

Ετσι στόχος μας είναι η προσαρμογή των παραδοσιακών εμπειρικών μεθόδων ιατρικής στα ιατρικά δεδομένα του 21ου αιώνα.